Nieuws

 

 

Artrose

Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is geen slijtage of ouderdomsziekte en heeft ook niets met overgewicht te maken omdat er ook artrose aan handen en pols kan optreden. Het is, net als reuma, een auto-immuunziekte.

Bij artrose neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geleidelijk af. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch en kan minder soepel bewegen. Vaak is dit in vingers, knieën of heupen maar ook andere gewrichten kunnen aangetast worden. De eerste tekenen van artrose zijn pijnlijke, gevoelige en gezwollen gewrichten of ochtendstijfheid. De klachten worden langzaam erger.

Homeopathie kan artrose niet genezen maar het kan wel de ontstekingen vertragen of tot stilstand brengen waardoor ook de pijn minder kan worden.

 

Blaasontsteking

Blaasontsteking of urineweginfectie komt vaker voor bij vrouwen. Dit komt onder andere omdat de afstand tussen de urethra en de anus kleiner is bij vrouwen en vrouwen een kortere plasbuis hebben waardoor bacteriën de blaaswand makkelijker kunnen bereiken. Vaak gebeurt dit tijdens het vrijen. Bacteriën komen dan in de plasbuis van de vrouw terecht en veroorzaken daar de klachten. Vrijen is de meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking en ook de reden dat het vaker terug kan komen. Andere oorzaken kunnen irritatie door een blaassteen, slechte hygiëne, voedingsstoffen die irritatie opwekken, medicijnen of menopauze zijn.

Een blaasontsteking kan plotseling opkomen en vaak begint het met pijn in de onderrug. Omdat bacteriën steeds minder reageren op antibiotica is de Homeopathie een goed alternatief om dit probleem aan te pakken.

 

Homeopathie helpt twee keer zo goed als een placebo

De werking van homeopathie wordt vaak afgedaan als een placebo-effect. Met andere woorden: eventuele voordelen zitten alleen tussen de oren van de patiënt en komen niet van het middel zelf. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat homeopathische middelen bijna twee keer zo effectief zijn als placebo’s.
Mensen die een homeopathisch geneesmiddel krijgen, hebben gemiddeld 1,98 keer meer kans op verbetering dan degenen die alleen een placebo of neppil krijgen. In het onderzoek was het wel essentieel dat de deelnemers een op de persoon afgestemde behandeling kregen, zoals meestal wordt voorgeschreven door een homeopaat na een consult met de patiënt.
In eerdere onderzoeken werd geen verschil gevonden tussen homeopathie en placebo’s, maar daarin werd alleen gekeken naar algemeen verkrijgbare homeopathische middelen, zoals arnica tegen spierpijn of oscillococcinum tegen griepverschijnselen.
In de nieuwe studie analyseerde onderzoeker Robert Mathie van de Britse homeopathievereniging 32 studies over de homeopathische behandeling van 24 medische aandoeningen. Daarvan bleken drie onderzoeken goed genoeg te zijn uitgevoerd om als onderzoeksmateriaal te kunnen dienen.
Bron: Systematic Reviews, 2014; 3: 142

 

Röntgenopname bij tandarts verhoogt risico schildklierkanker

Mensen die tien keer of vaker een röntgenfoto hebben laten maken bij de tandarts, ontwikkelen veel vaker schildklierkanker. De onderzoekers die dat ontdekten, dringen erop aan dat tandartsen minder gebruik gaan maken van röntgenfotografie en dat ze deze technologie gaan reserveren voor specifieke klinische vragen in plaats van als standaard controle-onderzoek.

In een onderzoek met 313 schildklierkankerpatiënten ontdekten wetenschappers van de Brighton and Sussex Medical School dat het effect van de röntgenfoto’s cumulatief was en dat tandartspatiënten die er tien keer of vaker één hadden laten maken een veel groter risico liepen op schildklierkanker. Deze bevindingen sluiten aan op eerdere onderzoeken waaruit bleek dat tandartsen, tandartsassistenten en röntgen-assistenten veel vaker schildklierkanker hebben dan de algemene bevolking.

BRON: Acta Oncologica, 2010; 49: 447-453

 

Gearomatiseerde elektronische sigaretten bevatten veel schadelijke stoffen

Elektronische sigaretten mogen dan al slecht voor ons zijn, zoals uit onderzoek is gebleken, de gearomatiseerde soort is zelfs nog slechter. De sigaretten worden gearomatiseerd met benzaldehyde, een stof die veel gebruikt wordt in de voedingsmiddelen- en cosmetische industrie, en die schadelijk kan zijn als hij wordt verhit en geïnhaleerd.
Het eerste waaraan u dat merkt is vaak kriebel in uw keel, een hoestje of keelpijn. Als u daar last van krijgt, is het hoog tijd om over te stappen op een e-sigaret zonder aroma, aldus onderzoekers van het Roswell Park Kankerinstituut in New York.
Ze hebben de hoeveelheid benzaldehyde in 145 gearomatiseerde e-sigaretten gemeten en in 108 ervan was de stof aanwezig. De hoogste concentraties werden aangetroffen in sigaretten met kersensmaak: die bevatten doorgaans 43 keer zoveel benzaldehyde dan andere aroma’s.
Medische professionals zouden er niet alleen op moeten letten of patiënten e-sigeretten roken, maar ook op het soort en het aroma van de sigaret.
De onderzoekers gaan nog verder met hun studie naar de mogelijke schadelijke effecten van het ‘vapen’: het roken van elektronische sigaretten. Toch zal waarschijnlijk blijken dat vapen niet zo schadelijk is als het roken van tabak, zeggen ze.
Bron: Thorax, 2016; thoraxjnl-2015-207895

 

Het gaat om wat u eet, niet om de hoeveelheid

Als u wilt afvallen en uw risico op diabetes en hart- en vaatziekten wilt verkleinen, gaat het om wát u eet, en niet om de hoeveelheid. Het beste kunt u het paleodieet volgen, waarin geen plaats is voor zuivel, graanproducten, toegevoegd zout en geraffineerde vetten en suikers, aldus onderzoekers.
Met een paleodieet kunt u zoveel eten als u wilt, toch zult u afvallen en uw vetprofiel verbeteren, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Umea in Zweden. Uw vetprofiel speelt een grote rol in het voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten.
De onderzoekers vergeleken het paleodieet met een ‘verstandig’ dieet van minder vetten maar meer koolhydraten. Hoewel beide diëten voor een even groot gewichtsverlies zorgden, zagen alleen degenen met het paleodieet een verandering in hun insulinegevoeligheid: een voorspeller van diabetes en hart- en vaatziekten.
De onderzoekers testten de twee methoden bij een groep van 70 postmenopausale vrouwen met overgewicht, die de diëten twee jaar lang volgden. Beide groepen slaagden erin een aanzienlijke hoeveelheid gewicht en lichaamsvet kwijt te raken. Maar hoewel ze ook minder vetzuren consumeerden, wisten alleen degenen met het paleodieet die zuren te verminderen die samenhangen met insulineresistentie.
Het paleodieet bestaat uit mager vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en bessen, met raapzaad- en olijfolie en avocado als toegevoegde vetten.
Bron: Proceedings of the annual meeting of the Endocrine Society, Boston, 3 april 2016

 

Cholesteroltheorie ongeloofwaardig na mislukte trial

Jarenlang heeft de geneeskunde beweerd dat we ons ‘goede’ HDL-cholesterol moeten verhogen en het ‘slechte’ LDL verlagen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een theorie die zorgde voor de ontwikkeling van statines. Maar de theorie heeft een flinke deuk opgelopen nadat een nieuw medicijn heel goed in beide doelstellingen slaagde, maar desondanks niet wist te voorkomen dat mensen een hartinfarct of beroerte kregen.
Het medicijn, evacetrapib, is nu door de fabrikant Eli Lilly van de markt gehaald, omdat het niet in staat bleek ook maar één hartinfarct, beroerte, bypass of geval van pijn op de borst te voorkomen, ook al slaagde het er wél in om het goede cholesterol te verdubbelen en het slechte cholesterol te verlagen.
‘Dit is een middel dat de hoeveelheid goed cholesterol meer dan verdubbelt en de hoeveelheid slecht cholesterol verlaagt, en toch heeft het geen enkel effect op klinische incidenten [lees: het aantal hart-en vaatziekten]. We zijn teleurgesteld en verbaasd over de resultaten’, zegt hoofdonderzoeker Stephen Nicholls van de Australische Universiteit van Adelaide.
Meer dan 12.000 patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten kregen anderhalf jaar lang het medicijn of een placebo. Aan het eind van de trial was bij degenen die het medicijn slikten het HDL-gehalte 137 procent gestegen en het LDL 37 procent gedaald. En toch was er geen verschil tussen de twee groepen wat betreft het aantal hart- en vaatziekten.
Dat is niet alleen een tegenvaller voor de aanhangers van de cholesteroltheorie, het is ook een klap voor de nieuwe generatie hartmedicijnen: de cholesteryl ester transfer proteïne (CETP)-remmers. Evacetrapib is de derde CETP-remmer die niet werkt. De eerste, torcetrapib, gaf zelfs een verhoging van het aantal doden door hart- en vaatziekten, ondanks dat het slechte cholesterol erdoor verlaagd werd.
Na het mislukken van deze nieuwe studie is Eli Lilly gestopt met de verdere ontwikkeling van evacetrapib, wat het bedrijf 90 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling heeft gekost.
Bron: Proceedings of the 65th session of the American College of Cardiology, 3 april 2016

 

 

 

 

 

Vermoeidheid

Wat moet je doen wanneer je moe bent? Het meest voor de hand liggende is uitrusten of gaan slapen want herstellen van je vermoeidheid doe je in je slaap. Maar doe je dit ook? Vaak ben je, naast de hele dag werken, ook druk met facebook, twitter, appen of noem maar op. En 's avonds denk je uit te rusten voor de TV.

's Avonds TV kijken, of bezig zijn met je mobiel of tablet heeft invloed op je slaap. Deze beeldschermen geven zoveel licht waardoor de productie van melatonine niet goed op gang kan komen waardoor je geen slaap krijgt, je erover heen raakt of je slaapt wordt erdoor verstoord. En juist in je slaap herstel je van je vermoeidheid.

Wanneer dit maanden of zelfs jaren aanhoudt begrijp je dat je steeds vermoeider raakt en dat je steeds minder kunt hebben van je omgeving. Je krijgt een kort lontje!

Wanneer je, ondanks dat je minder naar een beeldscherm kijkt, toch vermoeidheidsklachten blijft houden kan er iets anders aan de hand zijn.

 

Zwangerschapsmisselijkheid

Wat een feest, je bent zwanger. En wat verheug je je op dat kleine baby'tje dat in je buik groeit. Maar wat een tegenvaller dat je zo´n last hebt van misselijkheid. Niet alleen ´s morgens maar ook op andere momenten van de dag.

Vaak denken we dat dat erbij hoort en dat je geluk heb als je geen last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Maar is dat zo? Hoort het erbij? Zou de natuur dat erbij gepland hebben? Volgens mij niet. Zwangerschap is een natuurlijk verschijnsel, daar hoort geen misselijkheid bij. Ooit wel een een koe zien overgeven toen zij drachtig was?

Er zijn verschillende homeopatische middelen die het probleem van zwangerschapsmisselijkheid kunnen verhelpen, zonder bijwerkingen, ook niet voor het baby'tje, integendeel!

Als jij elke keer moet overgeven, hoeveel voedingstoffen krijg je dan binnen voor jezelf en voor je baby'tje? Juist in de zwangerschap is gezond eten belangrijk, maar dan moet je het wel binnen kunnen houden.

 

Homeopathische griepvaccins zijn effectief

Tien homeopathische griepvaccins zijn door de gezondheidsautoriteiten in Canada vrijgegeven voor gebruik. In Canada groeit de lijst van toegelaten homeopathische vaccins gestaag; er zijn er al voor polio, voor mazelen en voor kinkhoest. Al deze vaccins zijn zodanig getest dat aannemelijk is dat ze ‘veilig en effectief zijn indien volgens de instructies op de bijsluiter gebruikt’. De recentste licenties zijn toegewezen aan een serie homeopathische griepvaccins genaamd Influenzinum. Ze worden door verschillende bedrijven gefabriceerd, onder andere door BJ Pharmaceutical, Boiron en Homeocan.

Het Canadese besluit heeft veel kritiek gekregen van de lobby voor de farmaceutische industrie, bestaande uit sceptici die kwakzalverij willen bestrijden. De kritiek wordt geleid door Lloyd Oppel, voorzitter van de Raad voor de Bevordering van de Gezondheid van de British Columbia Medical Association. Volgens zijn zeggen bevatten echte vaccins weliswaar ook lage doses van een virus ter voorkoming van ziekte, maar homeopathische preparaten zijn zo verdund dat nauwelijks een molecuul overblijft.

Bron: British Columbia Medical Journal, 2013, 55: 201-202

 

Homeopathie in Zwitserland zelfde status als conventionele geneeskunde

Homeopathie heeft in Zwitserland dezelfde status gekregen voor de ziektekostenverzekering als conventionele geneeskunde. Ook andere alternatieven, waaronder kruidengeneeskunde, acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde, zijn officieel erkend.
Deze aanvullende behandelingen worden met ingang van 2017 gelijkgesteld aan conventionele geneeskunde in de verplichte Zwitserse zorgverzekering.
In 2005 hadden de gezondheidsautoriteiten van het land deze behandelvormen afgewezen vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor hun werkzaamheid, maar de enorme steun van een groot deel van de Zwitserse bevolking deed hen van gedachten veranderen. Daarom zijn ze tot 2017 bij wijze van proef in de zorgverzekering opgenomen.
Alle behandelvormen moesten aanvankelijk hun ‘werkzaamheid, kosteneffectiviteit en geschiktheid’ aantonen om vanaf 2017 in het zorgverzekeringprogramma te mogen blijven. Maar de Zwitserse autoriteiten kondigden eind maart aan dat het ‘onmogelijk was een dergelijk bewijs voor deze disciplines in hun geheel te leveren’, en dat ze daarom in de periode daarna dezelfde status zouden krijgen.
Bron: www.swissinfo.com

 

Omega 3 verkleint kans op borstkanker bij vrouwen na menopauze

Postmenopauzale vrouwen kunnen hun kans op borstkanker verlagen door supplementen te slikken met omega 3-vetzuren. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn net zo krachtig als medicijnen, blijkt uit nieuw onderzoek. Het supplement is vooral effectief bij postmenopauzale vrouwen die dikker borstweefsel of overgewicht hebben.
Onderzoekers van het Penn State Milton S. Hershey Medisch Centrum vergeleken het supplement met een anti-oestrogeen medicijn (raloxifene) bij een groep van 266 postmenopauzale vrouwen die geen verschijnselen hadden die op borstkanker wezen.
In de twee jaar dat de vrouwen omega 3 slikten, nam hun borstdensiteit af (de dichtheid van hun borstweefsel), maar dit was het meest opvallend bij degenen met een BMI hoger dan 29: de grens voor obesitas.
De omega 3-supplementen bevatten 375 mg DHA (docosahexaeenzuur) en 465 mg EPA (eicosapentaeenzuur). De onderzoekers denken echter dat DHA de grootste rol speelt bij het verlagen van de borstdensiteit. Borstdensiteit is een belangrijke biomarker voor borstkanker.
Bron: Penn State Milton S. Hershey Medical Center

 

Zaden en noten verlagen kans op diabetes

Meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren – die vooral in plantaardige oliën, noten en zaden zitten – zorgen voor een significante verlaging van de kans op diabetes type 2. Diabetes type 2 is de leefstijlziekte die veroorzaakt wordt door ongezond eten en gebrek aan beweging.
Iemand die geregeld noten en zaden eet, verkleint zijn kans de ziekte te krijgen met 46 procent, aldus onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland.

Hun bevindingen zijn controversieel, omdat omega 6 in verband is gebracht met verschillende chronische ziekten en ervan wordt verdacht lichte ontstekingen te veroorzaken. De bevindingen zijn echter alleen afkomstig van dierproeven en zijn nog niet in menselijke studies teruggezien.
De onderzoekers maten de serumspiegel van vetzuren bij 2189 mannen tussen de 42 en 60 jaar oud, die aan het begin van de studie geen diabetes hadden. In de 19 jaar daarna ontwikkelden 419 van hen diabetes, maar van de mannen met de meeste omega 6-vetzuren in hun bloed kreeg niemand de ziekte of vertoonde tekenen die daarop wezen.
De onderzoekers weten niet zeker waarom omega 6 een beschermende werking heeft, maar ze denken dat het te maken heeft met de twee hoofdbestanddelen: linolzuur en arachidonzuur (AA). Ons lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken en moet het dus uit voeding halen – vooral uit noten en zaden. Het lichaam maakt zelf AA uit linolzuur. AA zit verder in vlees en eieren.
Bron: American Journal of Clinical Nutrition, 2016; doi: 10.3945/%u200Bajcn.115.128629

 

ADHD? Welnee, het kind is gewoon onvolwassen

Miljoenen kinderen hebben de diagnose ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) en dat heeft de farmaceutische industrie miljarden aan winst opgeleverd. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat in veel gevallen het kind gewoon nog wat jong was voor zijn leeftijd.
De gigantische overdiagnosticering werd ontdekt door onderzoekers in Taiwan, waar gemiddeld 15 procent minder gevallen van ADHD voorkomen dan in het Westen.
Nadat ze de gegevens van 378.881 kinderen van 4 tot 17 jaar oud hadden geanalyseerd, ontdekten de onderzoekers dat ADHD een diagnose is die vooral voorschoolse en basisschoolkinderen lijken te krijgen. De oudere kinderen kregen minder vaak de diagnose ADHD: hun gedrag werd vaker als onvolwassen afgedaan, aldus de onderzoekers.
Ook kan het zijn dat kinderen hun ADHD overgroeien als ze de schoolleeftijd bereiken, en die verandering kan zich binnen enkele maanden voltrekken.
Bron: Journal of Pediatrics, 2016; doi: 10.1016/j.peds.2016.02.012

 

Stellon CMS 5.0 beta 
Powered by Stellon